Mitä tehdä jos?

...Kissa, koira tai muu lemmikki katoaa? 

Ilmoita asiasta meille heti soittamalla, jotta saamme tehtyä katoamisilmoituksen. Voit jakaa sosiaalisessa mediassa tietoa kyseisestä eläimestä kuvan ja tietojen kera, sekä voit jakaa tietoa kauppojen ja muiden paikkojen ilmoitustauluilla. Katoamisilmoitus on hyvä tehdä myös mm. karkurit.fi sekä karkulaiset.fi sivustoilla. 

Siruta lemmikkisi ja rekisteröi siru esim. turvasiru-palveluun. Rekisteröimätön siru on hyödytön sekä siruista, joiden tiedot ovat kuitenkin piilotettu, ovat hyödyttömiä.. Pidä koirilla pantaa, jossa on puhelinnumerosi. 

...Löydät kodittoman tai karanneen lemmikin?

Ota eläin talteen jos suinkin mahdollista ja tutki onko sillä pantaa jossa olisi yhteystietoja. Ellet tavoita omistajaa niin ilmoita asiasta Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistykselle. Jos et pysty ottamaan eläintä sisätiloihin, ruoki sitä ulos jotta se pysyisi paikallaan ja näin se olisi helpompi saada turvaan eläinsuojeluyhdistyksen tiloihin.

Voit myös laittaa eläimestä kuvan sosiaaliseen mediaan esim. facebookiin ja katsoa, jos löytäisit omistajan sen kautta. 

...Epäilet eläinrääkkäystä, huonoa eläimenpitoa tai heitteillejättöä?

Eläinrääkkäys ja heitteillejättö ovat lain mukaan rangaistavia tekoja. Ilmoita eläinrääkkäystapauksesta viipymättä viranomaisille, SEY-eläinsuojeluvalvojalle tai eläinsuojeluyhdistykselle joka voi auttaa selvittämään asiaa eteenpäin. Samoin voi toimia epäiltäessä epäkohtia eläimenpidossa tai heitteillejätössä.

Eläinsuojelulain toteutumista valvovia viranomaisia ovat poliisi, kunnalliseläinlääkärit, valvontaeläinlääkäri sekä terveystarkastaja.