Sijaiskodit

Ryhtyisitkö sijaiskodiksi?

Sijaiskotitoiminta on erittäin arvokasta apua kodittomien eläinten sopeuttamiseksi normaaliin kotielämään. Arka eläin pääsee sosiaalistumaan kodinomaisessa ympäristössä ja näin helpottuu lopullisen kodin löytyminen.

Emo pentuineen (tai odottava emo) tarvitsee herkkään elämänvaiheeseen rauhalliset olosuhteet, jotka on mahdollista toteuttaa paremmin sijaiskodissa kuin löytöeläintalolla, jossa on paljon muita eläimiä.

Sijaiskodilta odotamme

- sitoutumista eläimen hyvään hoitoon ja läsnäoloa ja aikaa eläimelle

- pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, jota varsinkin arka eläin tarvitsee totutellessan kotielämään!

- turvallisia olosuhteita:

    * kissoille ei saa löytyä karkaamismahdollisuutta ulos, ikkunat ja parvekkeet on oltava lasitettuja/verkotettuja

    * koiralle kokenut ulkoiluttaja

    * kanien kanssa on huomioitava sähköjohdot ja putoamisvaara

    * kaikkien eläinten kanssa on otettava huomioon myrkylliset kasvit

- että omien lemmikkien rokotukset ovat kunnossa

- että sijaiseläimelle järjestetään aluksi erillinen tila, mikäli taloudessa on omia lemmikkieläimiä

- varautumista eläimen mahdollisen adoptoijan vierailuun sovittuna aikana

Sijaiskodissa olevalle eläimelle saa yhdistykseltä tarvikkeita (ruokaa, kissoille hiekkaa ja laatikot, lääkkeitä, ym.). Eläinlääkärikuluista huolehtii yhdistys. Eläimen tekemistä vahingoista yhdistys ei vastaa. Sijaiskoti voi niin halutessaan lunastaa eläimen itselleen (lopulliseen kotiin) yhdistyksen ohjehinnoilla, muussa tapauksessa eläin on yhdistyksen "omaisuutta".

Pennut steriloidaan/kastroidaan 2kg:n painoisina (n. 14 viikon iässä), jonka jälkeen ne voidaan luovuttaa uusiin koteihin. Jos pentu on arka, se voi olla sijaiskodissa pidempäänkin keräämässä rohkeutta ja oppimassa sosiaalisuutta ihmistä kohtaan.

Tarkoituksena siis on, että sijaiskodissa eläin saa yksilöllisempää hoitoa ja sosiaalistuu nopeammin ja siten on myös nopeammin valmis lopulliseen kotiin. Sijaiskodiksi ryhtymistä kannatta kuitenkin harkita tarkkaan. Kyseessä on elävä, apua tarvitseva olento, jota ei ole tarkoitus siirrellä löytöeläintalon ja sijaiskotien välillä, vaan taata rauhallinen sopeutuminen ihmisten kanssa elämiseen sijaiskodin turvassa. Löytöeläimellä voi olla rankkoja kokemuksia takanaan ja sillä voi olla huonoja kokemuksia ihmisistä. Hyväksythän, että eläin voi olla tullessaan epäsosiaalinen ja arka ja sen hoito ja sosiaalistaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja aikaa!

Ongelmatilanteisiin saa apua/tukea yhdistykseltä.

Jos olet kiinnostunut jakamaan kotisi, antamaan aikaasi ja huolenpitoasi apua tarvitsevalle, täytäthän oheisen lomakkeen ja lähetät sen meille, niin olemme yhteydessä!